Всеукраїнська виставка православної ікони 2013

Вступне слово організатора в каталозі виставки.

 


За час Незалежності в України з'явилось немало іконописних студій, майтерень, в яких сформувалось нове покоління українських художників-іконописців, які здобували профільну освіту, як на теренах України так і за її межами, які сприяють відродженню традицій  православного іконопису, іконописних шкіл, зокрема, освіченості пересічних громадян в сфері церковного мистецтва. В епоху інтернет-технологій відкрилися мистецькі кордони, сучасний іконописець має можливість, майже без обмежень, набиратися досвіду й презентувати свої твори всьому світу. Що безперечно впливає на сучаний іконопис України.


Тому церковне мистецво ХХІ століття космополітичне по своїй природі, зараз вже дуже важко визначити регіон походження окремого твору, на відміну від старих часів. Але все ж таки кожен сучаний іконописець надає свої переваги в напрямках  свого творчого шляху.

«Творче об'єднання іконописців в ім'я Преподобного Аліпія Печерського» , поставило за мету організувати саме Всеукраїнську виставку православної ікони, щоб виявити загальні тенденції та напрямки сучасного іконопису України. Мета виставки спрямована на популяризацію церковного мистецтва і ознайомлення суспільства з творами та іменами українських іконописців.

На виставці та в цьому каталозі представлені роботи 25-ти художників-іконописців з різних міст України, зокрема Києва, Львова, Одеси, Вінниці, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Кривого Рога, Луцька. Всі митці мають професійну освіту та працюють в сфері церковного мистецтва багато років не тільки на території України, але й за кордоном.

Ми маємо надію, що відродження та розвиток традицій іконопису на теренах України буде й надалі стрімко прямувати до своєї головної мети – прославленню Бога та спасіння душі .

Богданова І.В.
Організатор, куратор «Всеукраїнської виставки православної ікони». Голова «Творчого об’єднання іконописців в ім’я преподобного Аліпія Печерського». Художник-іконописець, реставратор.



Опубліковано 22.05.2013